Pas på din kniv

En rigtig god og skarp kniv kan højne madlavningsoplevelsen. Samtidig er der ikke noget værre end f.eks. at skære en tomat med en sløv kniv. Her er nogle enkle tips til, hvordan du passer på dine knive, både for at bevare deres skarphed og for at få den tilbage.

No.1

Skärbräda i trä eller plast. Genom ett bra underlag förstörs inte knivens egg.

No.2

Hvis du vil skrabe dit skærebræt, kan du bruge bagsiden af bladet i stedet for knivsæggen for at undgå at sløve kniven.

No.3

Rengør knivene i hånden og hurtigt efter brug. Dette giver dig mulighed for at undgå syreangreb, som kan føre til rust.

No.4

Undgå opvaskemaskinen – det er ikke godt for hverken knivene eller opvaskemaskinen. Opvaskemiddel indeholder ofte både slibemidler og salt, som påvirker knivens udseende og skarphed.

No.5

Slib med strygestål, sten eller vådslibning. Når du sliber kniven med jævne mellemrum bevares skarpheden. Er æggen blevet rigtig sløv, kan du aflevere din kniv til en erfaren sliber. Mange knive kan reddes på den måde.

No.6

Skær ikke i knogler eller frosne produkter - det kan beskadige æggen.

Måske føles det at vælge en kniv som en jungle. I dag findes der masser af knive med forskelligt udseende, i forskellige materialer og forskellige prisklasser. Hvad skal man så overveje? Nedenfor lister vi fem forskellige knive, der giver en god base i knivskuffen.

Kockkniven

En riktigt bra kockkniv lägger grunden för din knivsamling. Den har mångsidiga egenskaper och kommer i flera olika storlekar, allt från 16 cm till 30 cm. Vilken storlek du ska ha beror såklart på hur de ligger i handen men även syftet. Stora råvaror som kött och rotfrukter kan behöva ett större blad, medan mjukare och mindre råvaror kan funka bra tillsammans med en mindre kockkniv.

Brødkniven

Det, der gør brødkniven unik, er den takkede kant, som er perfekt til alle typer brød. Takkerne på æggen gør at brødet ikke moses, men derimod tager fat i skorpen, så kniven kan komme igennem. Det vigtige at huske er ikke at trykke kniven for hårdt ned, men save igennem og lade kniven gøre arbejdet. Begræns dig heller ikke til kun at bruge den til at skære brød. Takket være den takkede æg slider syre ikke så meget på den, som det ville gøre på en kniv med lige æg. Så det fungerer f.eks. perfekt at skære tomater med en brødkniv.

Filetkniven

Hvis du håndterer en fisk eller trimmer et stykke kød, er en filetkniv med sit lange, smalle blad det perfekte værktøj. Bladet fås både som mere bøjeligt og stivere, men det er ofte filetkniven med mere fleksibilitet, der er den mest populære. Takket være det lange smalle blad kan du nemt lave lange snit præcis hvor du vil have dem, perfekt når du f.eks. skal fjerne skindet fra en fisk.

Grøntsagskniv

Skal du skære rodfrugter og andre grøntsager, er en grøntsagskniv et godt valg. Kendetegnende for kniven er det høje blad og den korte spids, som giver dig god kontrol og styring. Bladet er desuden afrundet, hvilket resulterer i en rullende effekt mod skærebrættet, hvilket er perfekt, når du skal hakke krydderurter.

Urtekniven

Den mindste kniv i knivskuffen er normalt urtekniven. Selvom kniven kun varierer fra 6 cm til 10 cm i størrelsen, er den stadig alsidig og en favorit blandt mange. Spidsen er skarp og æggen samt bladet lige, hvilket tilsammen giver en kniv, der kan håndtere selv små råvarer med stor præcision. Så der er mange situationer en urtekniv er velegnet til, lige fra at skrælle løg til at dele friske bær om sommeren.

Meet the beauty brands


Hvilken type stål og skaft skal jeg vælge?

Ønsker du en kvalitetskniv, er der flere materialer med forskellige egenskaber at vælge imellem. Nedenfor kan du se, hvad der er godt at tænke på, når du skal vælge blad og skaft.

Stål

När det kommer till stål mäter man stålets hårdhet i HRC. Ett högt värde ger ett hårdare stål, vilket i sin tur ger skarpare om än känsligare knivar. Ett lägre HRC ger en kniv som tål lite mer. Japanska knivar har ett hårt stål, med ett värde som ligger runt 60 HRC. Detta ger en kniv som kan brynas och slipas i 12-15° vinkel. Alltså kan kniven bli oerhört vass, samtidigt är eggen dock känsligare för stötar. Västerländska knivar har ett mjukare stål, med ett värde på ungefär 55 HRC. En kniv med denna hårdhet klarar av lite tuffare behandling, men kanske inte det bästa valet när det kommer till finlir som kräver högre precision. De vanligaste knivarna brukar ligga på en hårdhet mellan 56-58 HRC. Detta passar både för hemmakocken och den professionella som är intresserad av en kniv som går att ta hand om utan att riskera ett alldeles för känsligt stål.

Skaft

Hur ett skaft är uppbyggt påverkar både tyngd och balanspunkt. Vanligt i Sverige är det västerländska skaftet. Detta skaft har en lite smalare rygg och vanligtvis rostfria nitar i skaftet, med en balanspunkt ungefär i mitten vilket passar bra för den som gillar att hålla lite längre fram på skaftet. Det japanska, eller orientaliska skaftet, har ingen metall i greppet vilket ger ett lättare skaft. På grund av detta ligger balanspunkten längre fram vilket gör den mest lätthanterlig när du har tumme och pekfinger framme på bladet. Det finns såklart även blandningar, eller hybrider, mellan dessa två typer av skaft. Ofta är då det yttre inspirerat av den japanska utformningen, medan innehållet av skaftet har bitar av metall för att påverka tyngdpunkten.

Our knife selection

Get inspired and find your style

 • Global Urtekniv GS-38 9 cm

  759 DKK
 • Global Alround kniv GS-11 fleksibel 15 cm

  979 DKK
 • Satake Brødkniv Satake Houcho 24 cm

  419 DKK
 • Miyabi Kokkekniv Santoku 18 cm 6000 MCT

  2 199 DKK
 • ZWILLING Brødkniv Gourmet 20 cm

  449 DKK
 • Fiskars Debakniv 12 cm Edge

  239 DKK 299 DKK
 • Global Filétkniv G-21 16 cm, fleksibel

  1 299 DKK
 • Global Grøntsagskniv G-5 18 cm

  1 299 DKK
 • Markus Aujalay Knivsæt Classic 3 dele

  599 DKK
 • Dorre Knivsæt Calgary 5 dele

  199 DKK
 • ZWILLING Knivsæt Gourmet 3 dele

  799 DKK
 • Markus Aujalay Knivsæt Classic 2 dele

  399 DKK
 • Dorre Knivsæt Akira

  199 DKK

  +1 farve

 • Satake Kokkekniv Satake Houcho Santoku 17 cm

  419 DKK
 • Satake Kødkniv Satake Houcho Gyuto 17 cm

  419 DKK
 • ZWILLING Kødøkse Gourmet 15 cm

  649 DKK
 • ZWILLING Strygestål Metal 26 cm

  269 DKK

Hvis du lærer at slibe, kan du altid sikre dig en perfekt samling af skarpe knive derhjemme. Og så er det den perfekte gave til din familie og venner at slibe deres knive! Men hvordan gør man så? Der findes flere forskellige metoder til slibning af knive. Nedenfor kan du se de fem mest almindelige.

Slibesten

Dette anses for at være en af de absolut bedste måder at slibe stålknive på.

Keramisk slibesten

Med denne metode kan der slibes en bedre skarphed, hvilket er godt, hvis der er skæreæg (når æggen ikke er helt jævn).

Diamantslibning

Dette minder om keramisk slibning, men fungerer også godt til keramiske knive.

Strygestål

Dette er mere velegnet til europæiske knive end til japanske, hvor det hårde stål i stedet kan blive beskadiget.

Knivsliber

For dem, der vil prøve at slibe deres knive, kan en billig knivsliber klare opgaven. Der kan opnås en grundlæggende skarphed, men med tiden bliver sliberen slidt og giver ikke længere resultater. De er dog nemme at bruge og får arbejdet gjort hurtigt.