Del 2 Løbesko og underlag

Plejer du at løbe i skoven eller på asfalt? Løber du længere eller kortere distancer? Hvordan og hvor du løber, påvirker hvilken type løbesko du bør vælge. Givetvis kan en løbetur variere mellem skovsti, asfalt og grus, men hvis du plejer at løbe mest på asfalt, vil du ofte have brug for en sko med mere støddæmpning end hvis du løb mest i skoven.



Løbesko til asfalt

Et hårdere underlag risikerer at slide mere på kroppen, hvis ikke skoene giver tilstrækkelig dæmpning. For begyndere som vælger mellemlange distancer anbefales en noget tungere og mere veldæmpet løbesko. Hvis du gerne vil holde et lidt højere tempo, har du brug for en lettere sko, men vælg gerne en med god støddæmpning.



Løbesko til skov og terræn

Til løb på blødere underlag kræves ikke lige så meget støddæmpning. Her er ofte behov for en mere grov sål med godt greb og høj friktion i stedet, som sørger for at du ikke glider på rødder, sten og våde blade. Løber du i meget ujævnt terræn, bør du vælge en stabil sko som reducerer risikoen for forvridninger og forstuvning



Løbesko til langdistance

Hvis du løber lange distancer kan du ofte have en lidt tungere sko med god dæmpning og stabilitet. Længere distancer kræver, at kroppen er udholdende, og derfor er det godt med løbesko, som giver lidt ekstra støtte.



Løbesko til korte distancer

Hvis du løber kortere distancer, kan du ofte bruge en lettere sko, som gør det lettere at løbe. En let sko gør det lettere at holde et højt tempo.