Del 3 Tøj til løbetræningen

Hvor vigtigt er det egentlig med funktionstøj? Det er let at vælge noget gammelt og slidt tøj til træningen, men det vil gøre din løbetræning meget sjovere og lettere, hvis du investerer i noget ordentligt træningstøj. Tøjet skal kunne ånde og lede fugt væk fra kroppen, og det kan helt almindeligt tøj i bomuld ikke. Her har vi samlet nogle tip til, hvordan du kan tænke, når du vælger træningstøj, og hvorfor det er godt at lade det gamle tøj blive i skabet, når du skal løbetræne.



Funktionstøj

Trænings- og funktionstøj leder fugt væk fra kroppen vha. en speciel teknologi. Tøj der ikke er fremstillet på denne måde eller som består af naturmaterialer, f.eks. bomuld, bliver i stedet tynget ned af sved eller nedbør, eftersom evnen til at transportere fugt ikke er tilpasset til træning. Tilmed strømper i bomuld kan give problemer, da de kan give gnavesår på de længere løbedistancer. Så for at løbeturen ikke skal blive tung og våd er funktionstøjet en god investering!



Påklædning efter vejret

Når det er koldt udenfor – så tænk på at klæde dig i flere lag i stedet for at satse på en enkelt tyk trøje. Fugt bliver lettere transporteret mellem to tynde lag end gennem et tykt. Desuden holder det bedre på varmen – det er når luften mellem lagene varmes op af din krop, at tøjet hjælper dig med at holde varmen. Jo flere lag, desto bedre varmeisolering. Løbejakken giver dig en ydre skal som, snarere end at varme, hjælper med at bryde luftmodstanden. Ofte er der behov for færre lag, end man skulle tro – det er bedre at fryse lidt de første ti minutter end at have det for varmt på resten af løbeturen.



Layers on layers

+15 grader
Ved temperaturer over 15 grader kan man ofte klare sig fint med et par shorts og en top eller t-shirt. Selvom det er lidt køligt når du starter løbeturen, får du hurtigt varmen igen!

5-10 grader
Her kan det være skønt med et par længere tights og en funktionstrøje. En lettere vindjakke kan være et godt supplement når det blæser.

0-5 grader
Her har du brug for tights/funktionsbukser, funktionstrøje og en vindjakke. En hue eller et pandebånd kan også være en god idé.

Minusgrader
Når det er minusgrader udenfor, anbefales forede tights eller et par skiunderbukser i funktionsmateriale under bukserne. På overkroppen kræves en funktionstrøje, et tyndere mellemlag og en vindjakke, samt gerne en hue, vanter og et tyndt halstørklæde eller en halsedisse.



Kompression – eller ingen kompression?

Træningstøj med kompression gør kroppen varmere hurtigere. Det er vigtigt at musklerne er varme og bløde, når du skal træne. Det reducerer risikoen for skader og ubehag, og tøj med kompression hjælper helt enkelt kroppen med at give musklerne, hvad de har brug for. Desuden kan presset fra tøjet stabilisere muskulaturen og dermed hjælpe kroppen med at bevare en god ergonomi.



Strømper med kompression beskytter dine ben mod mindre rivemærker, hudafskrabninger og flåter. Et godt løbetilbehør til den, der gerne tager en afstikker fra stierne!



Hvornår er der så behov for tøj med kompression? Hvis du vil give din blodcirkulation et ekstra boost eller stabilisere muskulaturen under løbeturen, kan tøj med kompression være et godt valg. Tøj med kompression kan lette din træning, fremskynde restitueringen af musklerne og forebygge stivhed. Der findes masser af forskellige beklædningsdele med kompression – vil du fokusere kompressionen til fødder og fodled er der strømper, og til resten af kroppen findes alt fra sports-bh'er til træningstights. Mulighederne er mange – prøv dig frem for at finde ud af, hvad der virker for dig!