BELYSNINGSGUIDE At vælge rigtigt

For at skabe det ønskede lys kræver det – foruden den rigtige lysstyrke – den rigtige lampeskærm, dæmper og det rigtige tilbehør. Forskellige lampeskærme slipper mere eller mindre lys igennem – hvad lampen skal bidrage med til rummet afgør derfor hvilken lampeskærm du bør vælge.



… lampeskærm

Når du vælger lampeskærm – så tænk ikke bare på at dens farve og form skaber et udtryk, men også på at den mængde lys de slipper igennem spiller en stor rolle for atmosfæren og stemningen i rummet. Funktionslampen kræver en skærm som fokuserer lyset, mens stemningslyset skal kunne spredes over en større del af rummet.



... dæmper

At dæmpe eller ikke dæmpe… Hvad skal man mene? En god grundregel at forholde sig til er at det generelle lys er egnet til at dæmpe. Så kan lysatmosfærens base justeres efter behov. Selvfølgelig kan andre typer lyskilder dæmpes. Her skal du tænke på, hvor i rummet du har behov for at justere lysstyrken og begynde at planlægge!



… loftkontakt

Fra og med den 1. april 2019 kræves nye typer stikpropper og udtag i nybyggeri. Det betyder, at huse som er bygget efter 1. april 2019 kræver en bestemt type loftkontakt, og at huse som er bygget inden da kan have en anden type installeret. Derfor sælger vi nu kun loftkontakten separat, så du kan vælge den type, som er påkrævet i dit hjem. Men hvilken skal du vælge? Nedenfor har vi lavet en liste over, hvilke loftkontakter der findes og hvordan du monterer dem.



DCL-udtag

DCL-udtag installeres kun med jord og til disse kan du anvende både jordede og ujordede lampekontakter. Hvilken du skal have afhænger af, hvilken beskyttelsesklasse din loftlampe har. Beskyttelsesklassen står på hver enkelt lampe, som I eller II, hvor klasse I står for jordet og klasse II for ujordet. Vælg en lampekontakt i samme klasse som lampens beskyttelsesklasse.



Ældre udtag - jordet

Har du et ældre, jordet udtag? Til dette kan du anvende både jordede og ujordede lampekontakter. Hvilken du skal have afhænger af, hvilken beskyttelsesklasse din loftlampe har. Beskyttelsesklassen står på hver enkelt lampe, som I eller II, hvor klasse I står for jordet og klasse II for ujordet. Vælg en lampekontakt i samme klasse som lampens beskyttelsesklasse.



Ældre udtag - ujordet

Har du et ældre, ujordet udtag? Så anbefaler vi, at du køber loftlamper i beskyttelsesklasse II og en ujordet lampekontakt til. Hvis du er usikker på, hvad du skal vælge, er det bedst at kontakte en elektriker.