BELYSNINGSGUIDE Ordliste

Lumen, watt og kelvin er nogle af de ord, der kommer op, når man læser om lamper og deres funktioner. Men hvad betyder de? Her har vi samlet alle de ord og begreber som vi synes kræver en mere udførlig forklaring.



LUMEN (LM)

Lumen angiver pærens lysstrøm, dvs. den totale lysmængde, som pæren giver.



WATT (W)

Watt angiver pærens effekt. Jo flere watt, jo mere energi trækker pæren. I en glødepære omdannes 10% af energien til lys, mens resten bliver til varme. I effektive halogenpærer, lavenergipærer og LED-pærer konverteres mere af energien til lys. Det betyder, at du kan udskifte en 60 W glødepære med en lavenergipære på 11-13 W og stadig få den samme lysstrøm.



KELVIN (K)

Kelvin angiver pærens farvetemperatur, altså lysfarve. De almindeligste lysfarver er varmhvid og hvid. Jo højere farvetemperatur, jo koldere lysskær. Høj farvetemperatur giver bedre farvegengivelse og bedre synsskarphed.



DÆMPBAR

Alle armaturer er dæmpbare, hvis man tilføjer en ekstern dæmper og der ikke er angivet andet i produktteksten. Det afhænger af pæren, om et armatur er dæmpbart eller ej.



IP-KLASSE

Angiver hvilken beskyttelse en lampe har mod adgang til farlige dele inde i lampen, og beskyttelse af materialet inde i en lampe mod indtrængen af faste genstande eller vand. Støvpartikler regnes for at være faste genstande.



CE

Symbol for europæisk sikkerhedsstandard.