Som en del af vores initiativ Made by Women inkluderer vi med jævne mellemrum inspirerende og kreative kvinder i vores kampagner. Vi har ladet smykkedesigneren Towa Vretlund udvælge et af sine værker, som nu indgår i en eksklusiv Limited Edition-kollektion sammen med tre andre kreatører. Med kvindekroppen og kropspositivisme i fokus er Towas produkt en hyldest til kvinden og alt hvad hun indebærer.

Jeg hedder Towa Vretlund og arbejder som sølv- og guldsmed i mit eget firma Wretlund Studio. Det er nogle år siden jeg lavede den første “Murran”, det smykke I kan se i denne kampagne. Jeg føler utroligt stærkt for søsterskabet og naturligvis kvindekroppen. ”Murran” er en hommage til dette.

Towa Vretlund

What does it mean to be a female artist?

Det betyder helt klart meget, dels at man skal afværge mange nedladende kommentarer, men også at man ydmygt må lære at stå fast og ranke ryggen.

Tell us about your work


For mig står mine smykker frem for alt for styrke og individualitet. Eftersom de alle er håndlavede er de også alle sammen forskellige, hvilket jo afspejler virkeligheden. Der findes lige så mange udgaver af "Murran" som der findes kvindekroppe.

Jeg lærte at lave smykker på et tre-dages kursus, da jeg boede i udlandet i 2014. Siden da er jeg bare blevet ved og har testet mig frem, og det er både gået godt og skidt mange gange.

In what way does the female body influence your work?


Kvindekroppen er ikke bare inspirerende – den bærer jo hele mig. Den styrke jeg finder i min krop og det den tillader eller ikke tillader mig at gøre er på en måde meget frigørende. Der er noget utroligt smukt i kroppes forskelligheder, det har altid inspireret og vil altid inspirere mig. På samme måde som vores kroppe er unikke, vil jeg også have at mine smykker er det.

Oftest kommer jeg på former når jeg ikke er i værkstedet, f.eks. når jeg lytter til musik når jeg er på vej et sted hen. Jeg skriver altid ned, hvad jeg tænker, og håber på at jeg kommer i tanker om, hvad det var. Så tester jeg det næste gang, jeg har tid til overs. Jeg laver også altid ting, som jeg selv gerne ville gå med.
Where do you find inspiration?


Kan man godt svare overalt? Men det er næsten sådan. Jeg elsker teksturer og former som er organiske. Jeg finder inspiration i kunst, bøger, planter og historie.

What advice would you give someone eager to start creating?


For det første skal man ikke være for hård ved sig selv. At være kreativ er ikke konstant, i hvert fald ikke for mig. Det kommer når det kommer, og ofte hjælper bare at gøre noget uden at tænkte for meget over det. Man er jo nødt til at lave noget skidt for at vide, hvad man synes er godt.

Der er så meget jeg gerne vil nå at prøve af her i livet. Men det kreative vil altid være noget, jeg kan støtte mig op af. Det er ligesom mit fundament. Jeg forudser, at jeg engang i fremtiden bor på en gård og har en smedie. Om det så er mit arbejde eller bare fornøjelse får vi se.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Overskuddet fra salget donerer vi til Kvinna till Kvinna – en organisation som arbejder for kvinders rettigheder i krigs- og konfliktplagede lande. Siden 1993 har organisationen ændret og påvirket tusindvis af kvinders liv. Kvinna till Kvinnas gedigne arbejde skaber forudsætninger og bygger muligheder – et arbejde, som vi hos Ellos gerne vil være med til at støtte.Made by women