QUICK QUESTIONS

Karin Kajjan Andersson


Karin Kajjan Andersson er forfatter, foredragsholder og kropsaktivist. Hun arbejder for en mere inkluderende og ligeværdig verden, hvor kroppen bare kan få lov at være som den er. Med sin bog ”Livsviktigt: en handbok i kroppspositivt föräldraskap”, sin Instagram-profil @karinkajjan og flere artikler skaber Kajjan samfundsdebat. Hun synliggør problematikken omkring normer i forhold til kroppen og skaber rum, hvor kroppe kan få lov at være, som de er.

Photograph: Lisbet Spörndly

I en af vores nyeste kampagnefilm spiller Kajjan en af hovedrollerne. I den forbindelse lavede vi et interview med hende om hendes arbejde, hvorfor hun valgte at sige ja til rollen og hendes håb for fremtiden.

Making the film


What made you want to portray this role?


Jeg vil være med til at udbrede kropsaccept og forsøge at bidrage til en bredere kropslig repræsentation. Det er altid mit mål som kropsaktivist. Og efter at have arbejdet med Ellos og netop disse spørgsmål i lang tid, føltes kampagnen som et rigtig godt og vigtigt næste skridt. For mig er det vigtigt, at arbejdet ikke bare er snak, men resulterer i håndgribelige ændringer for at hjælpe mennesker med deres forhold til deres krop. Denne film håber jeg vil gøre netop det.

Att sprida kroppsacceptans och försöka bidra till bredare kroppslig representation är vad jag gör. Det är alltid mitt mål som kroppsaktivist.

In what way does the film speak to you?


Jeg føler, at jeg har været involveret i hele arbejdet med filmen, hvilket får den til at føles ægte for mig. De ting, min karakter går igennem, er ting, jeg selv har måttet håndtere. Så hvis vi skal være ærlige, er det ikke særlig almindeligt med kampagnefilm, hvor den tykke krop får lov at være helt fri. Men i denne film var der mange scener, hvor jeg netop kunne være det gennem min karakter. Ingen maver, der skal spændes ind, ingen vinkler der skal vælges, fordi de er mere flatterende, intet tøj, der forsøger at skrumpe kroppen. Filmen er ærlig, og det er det, jeg gerne vil arbejde med.



Is there something you recognize from your own life?


Kropsangst og selvhad har været en del af mit liv siden barndommen. De angstfyldte øjeblikke foran spejlet eller når man prøver nyt tøj, der ikke passer, er øjeblikke, der har været hverdag for mig. Så jeg genkender det, og det tror jeg, at de fleste kvinder (ikke mindst dem med kroppe, der bryder normen) gør. Men filmen tager ikke kun fat i det mørke og tunge. Der er også styrkende søsterskab og kropsaccept, to ting som jeg heldigvis også genkender!



How was it making the film?


Intenst! Ikke kun fordi det er en ret stor produktion og en stram tidsplan, men fordi jeg undervejs også skulle håndtere en masse følelser og minder. Der er virkelig noget triggende i at skildre smerten ved kropsangst. Muskelhukommelsen husker, hvordan det føles, og det er nogle gange svært at prøve at være neutral. Men det vigtige budskab, repræsentationen og de styrkende scener, hvor min karakter bliver mere fri, var også virkelig gode at filme.

Det finns absolut en triggande del i att porträttera smärtan i kroppsångest. Muskelminnet minns hur det känns och det är ibland tufft att försöka förhålla sig neutral då. Men det viktiga budskapet, representationen och de stärkande scenerna där min karaktär blir mer fri var också oerhört fint att få filma.

Your work


What is body activism to you?


Kropsaktivisme handler om at skabe forandring for sig selv, for andre og samfundet som helhed. Det handler om at belyse og forklare alt det skadelige, der er i måden, vi ser på og behandler kroppe, men også at vise, at noget andet er muligt. For mig er det altid vigtigt at finde løsninger og ikke bare blive ved med at påpege problemerne. Og kropspositivisme har så mange strategier, der både kan hjælpe enkeltpersoner og ændre strukturer. Det er bare et spørgsmål om, at vi aktivister kommunikerer dette på en tilgængelig måde og får så mange som muligt til at forstå, at ting som slankehedsnorm og fedtfobi ikke får nogen til at føle sig bedre tilpas – tværtimod.



When and how did it all start?


Jeg begyndte at følge andre kropsaktivister, efter jeg fødte mit andet barn i 2014. For mig handlede det dengang om at forsøge at redde mig selv fra den ødelæggende spiral, jeg havde levet i så længe, og hvor det hele handlede om at kontrollere, straffe og ændre min krop. Og jeg opdagede hurtigt, hvor effektivt det var for min hjerne at se alle disse billeder og film af kroppe, der ikke lignede idealet. Jeg begyndte at se anderledes, venligere, på mig selv i spejlet. Det ene førte til det andet, og et år senere lagde jeg mit første kropspositive billede op på Instagram.



What do you wish you would have known growing up?


Åh, der er så meget. At der ikke er nogen krop, der er bedre end en anden. At vi alle er forskellige, og at det ikke er noget, vi skal prøve at ændre, men acceptere. At jeg har ret til min plads og min fysiske integritet. Og måske frem for alt: at alt, hvad de sagde om mig, min krop og hvad jeg ville gøre for at føle og få det bedre, ikke var sandt. Det var forkert.



What do you think will happen in the next 10 years?


Jeg tror faktisk, at flere kommercielle aktører kommer til, præcis som Ellos, at forstå, hvor vigtig kropslig repræsentation og inklusion er. At alt andet vil blive set som uacceptabelt og reaktionært. Jeg tror også, at kropsstørrelse kan blive en diskriminationsgrund. Og så håber jeg, at de fleste vil synes, at kropsaccept og lydhørhed over for egen krop er langt det sundeste valg, man kan tage.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    

Tjeklisten


Som modevirksomhed er det vigtigt for os at formidle et billede af kvinder og kvindelighed som afspejler virkeligheden – som er mangfoldigt og inkluderende. Derfor har vi lavet en tjekliste med punkter, vi hele tiden stræber efter at opfylde. En påmindelse til os og en måde for jer at få indblik i, hvordan vi arbejder for at fremme et sundt og positivt billede af, hvad kvindelighed er.

1. Vi vil altid værne om og tage ansvar for kvinden og kvindekroppen.

2. Vi bruger modeller, der viser forskelle i krop, hudfarve og udseende – vi står for inklusion og ligestilling.

3. Vi retoucherer eller justerer aldrig kroppe, men viser dem præcis som de er.

4. Vi tager stilling til ligestilling og kvinders rettigheder.

5. Fra og med 2021 vil vi uddanne vores personale internt i ligestillingsspørgsmål og inklusion.