Som en del af vores initiativ Made by Women inkluderer vi med jævne mellemrum inspirerende og kreative kvinder i vores kampagner. Vi har ladet skulptøren Sofia Fredricks fra Norge udvælge nogle af sine værker, som nu indgår i en eksklusiv Limited Edition-kollektion sammen med tre andre kreatører. Med kvindekroppen og kropspositivisme i fokus er Sofia produkter en hyldest til kvinden og alt hvad hun indebærer.

Jeg hedder Sofia Fredricks, er 31 år gammel, kommer fra Umeå men bor nu i Skåne med min mand og mine hunde i skoven. Jeg er en skulpturerende genbrugskreatør, en titel jeg lige kom på nu, men som nok bedst beskriver det jeg laver. Kort og godt er jeg keramiker - krukkemager - jeg skaber nye krukker af ting jeg finder second hand.

Sofia Fredricks

When did you start creating?

Jeg lavede mine første Betuttade krukor af genbrugsmateriale i slutningen af maj 2017 og startede min Instagramkonto @betuttadkruka senere samme sommer.

Tell us about your work


De produkter, jeg har bidraget med til kollektionen, hedder Betuttad kruka og fås i forskellige størrelser og farver. Alle produkterne er håndlavede og fremstillet af genbrugsmaterialer, hvilket betyder at de alle er unikke med forskellige bryster og nuancer.

Jeg begyndte at skulptere i 2013 da jeg lige var flyttet til Malmö. I starten var der ikke rigtig nogen sammenhæng i tingene, så jeg besluttede mig for at tage fat i den der drøm jeg har haft om at prøve at lave keramik. Jeg begyndte på et kursus og fandt hurtigt ud af, at jeg foretrækker at skulptere fremfor at dreje. Så det var den vej det gik.

In what way does the female body influence your work?


Kvindekroppen og kvindelige overkroppe har altid haft indflydelse på mit arbejde. Krukkerne startede som rekvisit til en udstilling af nogle fotos, jeg havde taget, som gestaltede kvinder med bar overkrop i hverdagssituationer. Det kunne være kvinder som spillede basket, slog græs eller sad i sofaen derhjemme – situationer hvor mænd i bar overkrop er accepteret i en helt anden udstrækning. Med billederne ville jeg sætte fokus på problemet med patriarkatets kontrol over kvindekroppen.

Det handler ikke kun om, at kvinder skal have lov til at vise bryster på almindelige steder. Det handler om friheden til at vælge selv i de samme situationer hvor mænd kan vælge selv. At jeg skiftede fra fotos til krukker betød, at jeg kunne publicere mit arbejde på Instagram – hvis jeg lagde et billede op af en mor som læste for sin søn, slettede Instagram min konto på grund af seksuelt indhold. Jeg elsker @betuttadkruka af uendeligt mange forskellige grunde, og én af dem er, at jeg kan tage og poste så mange billeder af bryster som jeg vil – forhåbentlig kan jeg bidrage til en mere bred repræsentation takket være dette. Krukkerne tillader en lillebitte pause fra censuren.
Where do you find inspiration?


Jeg får meget inspiration og glæde når andre kan genkende sig selv i en krukke eller vase jeg har lavet. Det giver mig et kick! Jeg vil altid skabe en bred repræsentation, elsker at se 80 unikke Betuttade krukor eller vaser stillet op ved siden af hinanden som en armé. At genbruge de ting jeg finder second hand er også en kilde til inspiration, at komme på noget helt nyt kan blive for meget, så at genbruge og omdanne allerede eksisterende ting er skønt.

What advice would you give someone eager to start creating?


Gør din ting! Og lad det tage tid – det tager tid for ting at slå rod og begynde at vokse.

Jeg tror at jeg kommer til at følge samme spor i mit arbejde. Jeg ville gerne prøve mig frem med sådan noget som snedkerarbejde for at kunne genbruge flere materialer. Derefter vil jeg lære mere om at dyrke planter og blomster og blive mere end bare hobbyflorist.

Made by women     |     #equallycreative     |     #equallywomen     |     #equallyellos    
Overskuddet fra salget donerer vi til Kvinna till Kvinna – en organisation som arbejder for kvinders rettigheder i krigs- og konfliktplagede lande. Siden 1993 har organisationen ændret og påvirket tusindvis af kvinders liv. Kvinna till Kvinnas gedigne arbejde skaber forudsætninger og bygger muligheder – et arbejde, som vi hos Ellos gerne vil være med til at støtte.Made by women