Borddækningen kan forstærke en madoplevelse, uanset om det er morgenmaden, en eftermiddagskaffe eller en festlig middag. Det gør simpelthen øjeblikket lidt mere luksuriøst. Hvordan kan borddækningen blive så god som muligt? Vi har samlet vores bedste tip til det dækkede bord, uanset om du vil have en dejlig stund for dig selv eller forkæle dine gæster. Læs videre for at lære mere!

Borddækning - et lynkursus5 HURTIGE TIP

1. Bestik lægges udefra og ind, da det er den rækkefølge, de bruges i. Undtagen dessertbestikket, som i stedet lægges over tallerkenen.

2. Gaflen lægges altid til venstre og kniven og suppeskeen til højre.

3. Beregn ca. 60 cm i bredden pr. kuvert.

4. Stil rødvinsglasset på linje med midten af tallerkenen og vandglasset i knivens højde. Hvidvinsglasset står mellem disse to glas.

5. Dæk ikke bordet med lysestager og buketter, der er for høje, det kan begrænse gæsternes mulighed for at se hinanden.

Serviet Ivory 40x40 cm 125 DKK 179 DKK

BestikPLACERING AF BESTIK

Hvis du vil lægge bestikket traditionelt, skal du lægge gaflen til venstre for tallerkenen og kniven til højre. Skal der bruges en ske til maden, lægges den også til højre. Bestik til forretten lægges yderst og bestik til hovedretten ligger tættest på tallerkenen. I begge tilfælde skal knivens skæreside vende indad.

Når det gælder desserten lægges bestikket altid ovenfor tallerkenen. Er der både dessertgaffel og dessertske skal gaflen lægges nærmest tallerkenen. I dette tilfælde ligger gaflen med skaftet til venstre, mens skeens skaft vender mod højre. Hvis der kun er én gaffel eller ske, ligger skaftet til højre.

GlasARRANGER GLASSENE

Når gælder glas, skal de stilles i den rækkefølge, de skal bruges under middagen. Yderst til højre står vandglasset, fordi det vil være med fra start til slut. Næste glas er eventuelt snapseglas, dernæst forretsglasset som normalt er et ølglas eller hvidvinsglas. Derefter glasset til hovedretten, ofte et rødvinsglas. En målestok at gå efter er, at rødvinsglasset skal stå på linje med midten af tallerkenen. Sidst kommer glasset til dessertvin eller sød spiritus til desserten.

Serviet Malva 2-pak i 100% hør 90 DKK 129 DKK

Glas Vanity 4-pak 299 DKK

Bestiksæt Dine 16 dele 449 DKK

PorcelænDÆK OP MED PORCELÆN

Når du dækker bord med porcelæn, er det klassisk at stille forretstallerkenen oven på hovedtallerkenen, mens bordpladen til brød og smør placeres til venstre for gaflen. Kopper og underkopper til desserten stilles først frem, når det er tid til dessert.

Når det kommer til farvevalg, er hvide eller lyse toner klassikerne, der holder år efter år. Samtidig kan det være dejligt at bringe din personlighed ind i borddækningen, så elsker du farver og mønstre, kan du lade det afspejle sig i borddækningen.

ServietterDEKORER MED TEKSTILER

Servietter er både praktiske og fungerer som smuk dekoration. Det er en måde at binde borddækningen sammen i stil og udtryk. Læg servietten enten til venstre for eller midt på tallerkenen og fold den til en passende størrelse. Hvordan du vil folde den, kan afhænge af situationen – til et mindre arrangement kan en mere enkel foldning passe godt, mens en mere avanceret foldning kan passe til en højtidelig lejlighed.

Når det kommer til materialevalg, er det blevet mere og mere almindeligt at bruge enten hør- eller bomuldsservietter, hvilket både er bæredygtigt og smukt. Til større selskaber kan servietter i et tykkere papirmateriale passe godt.

ServietguideServietter kan virkelig tage et dækket bord til næste niveau. Mangler du inspiration til, hvordan du folder dine servietter? Følg vores servietguide, her giver vi dig tip til nemme og flotte foldede servietter!

KLASSISK FOLDNING
En enkel, men klassisk foldning, der pynter på bordet. Tag fat i midten af servietten og fold den dobbelt. Afslut med et smukt bånd eller en servietring. Vil du lave en endnu smukkere serviet, kan du supplere den med en enkelt blomst eller noget andet grønt, som f.eks. en kvist rosmarin.

DOBBELTFOLDET
Klassisk og tidløs, og samtidig meget nem at lave. Fold servietten ud og fold den derefter til en rektangulær form. Stryg gerne servietten på forhånd for en ekstra luksuriøs fornemmelse. Læg bestikket oven på servietten.

KNUDEN
En stilfuld, bohemeagtig og lidt sjov foldning. Rul servietten sammen og lav en knude i midten, nemmere bliver det ikke! Perfekt, hvis du skal have mange gæster og ikke har tid til at lægge en masse arbejde i hver serviet.

RULLEN
En klassiker der altid fungerer! Rul servietten sammen og bind et bånd om, noget grønt eller hvorfor ikke en servietring? Hos os finder du et bredt udvalg af servietringe, en perfekt detalje, der forstærker oplevelsen af det dækkede bord!

Dug Ivory 244 DKK 349 DKK

DugLÆG FUNDAMENTET MED EN DUG

En dug føles både festlig og dæmper støj fra bestikket. Størrelsen på den dug, du skal bruge, afhænger af bordet, men det er almindeligt at vælge en dug, der hænger 20-30 cm ud over bordkanten. Hvis dit bord er 100 cm bredt, så kan en dug med en bredde på 140-160 cm velegnet.

I dag er der en række forskellige farver og mønstre at vælge mellem. Det klassiske er den hvide dug, som aldrig går af mode. Samtidig kan det være skønt at sætte sit personlige præg på borddækningen med dugen, eller følge årstiderne. Et mørkere dug i rød eller grøn kan passe godt til vinteren, mens et lysere dug egner sig bedre til sommersæsonen.

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT

Borddækningstrend 2023

FARVERNE OG TABLESCAPING

Den farvestrålende trend fortsætter igen i år. Dæk op med smukke pasteller og jordnære toner, og vær ikke bange for at mixe og matche. Match farverne med en buket blomster eller føl dig kreativ med forskellige nuancer på lysestagerne. Her er det kun fantasien, der sætter grænser!

Dug Malva i 100% hør 140x140 cm 349 DKK 499 DKK

En anden trend, der er vokset kraftigt, er "tablescaping", som kort fortalt betyder, at bordet er dækket som et bølgende landskab. Her handler det om ikke at holde igen. I stedet er borddækningen bygget op i højden med porcelæn, flotte duge og servietter, blomsterarrangementer og dekorative elementer. Bordet fungerer som et lærred til at fylde med alt, hvad du synes er smukt.

#WEKNOWTABLESETTING #FOREVERYMOMENT