Som kunde kan du hjælpe os med at mindske vores miljøpåvirkning - Ellos.dk
Kurv

Hvad du kan gøre

Som kunde kan du hjælpe os med at mindske vores miljøpåvirkning ved den måde du bruger og tager dig af dine produkter.

Bæredygtige vaskeråd

Det er vigtigt at hele produktets livscyklus medregnes, når man analyserer produktets miljøpåvirkning. En stor del af tøjs totale miljøpåvirkning sker ved vask, tørretumbling og strygning. Derfor er det vigtigt, hvordan du som kunde vælger at pleje dit tøj. Her følger nogle tip til, hvordan du kan bidrage til at værne om miljøet samtidig med at du plejer dit tøj på bedste måde.

Fyld vaskemaskinen

En halvfuld vaskemaskine forbruger næsten lige så meget energi som en fuld, fyld derfor vaskemaskinen op. Du sparer også vand og vaskemiddel ved at mindske antallet af vaske.

Vælg lav temperatur

Temperaturangivelserne på vaskeetiketten er den anbefalede maksimale temperatur. Med nutidens effektive vaskemidler behøver man sjældent at vaske på den maksimale temperatur, undtaget undertøj, håndklæder og sengetøj. Hvis du vælger at vaske ved 40°C i stedet for 60°C, mindsker du energiforbruget til næsten det halve. Brug miljømærket vaskemiddel og følg doseringen på pakken.

Vælg et miljømærket vaskemiddel, der er skånsomt for miljøet ved fremstilling og brug. Overdosering af vaskemiddel giver ikke renere vask. For nøjagtig dosering bør man tage hensyn til vandets hårdhed. I Danmark har de fleste husholdninger middelhårdt til hårdt vand, men der er dog flere lokale områder med blødt vand. Hårdheden er afgørende for hvor meget vaskemiddel, du skal bruge. Hvis du er usikker på vandets hårdhed i dit område, kan du kontakte din kommune.

Brug tørretumbleren mindre

Hæng vasketøjet til tørre, så sparer du energi og undgår unødvendigt slid på tøjet. Ved at centrifugere tøjet godt forkortes vasketøjets tørretid.

Vask ikke unødigt

Nogle gange er det nok at tøjet luftes, så det bliver frisket op. Brug pletrensning i stedet for at vaske tøjet ved mindre pletter.

Uld og silke

Hør

Med den rette pleje bliver hør ofte smukkere og blødere med tiden. Hør har bedst af et skånsomt vaskeprogram, som ikke behandler vasketøjet for hårdt. Også ved vask i hånden skal hør behandles skånsomt – vær forsigtig med at vride og gnide tøjet. Hør bliver let krøllet, men kan stryges glat igen. Farvet stof får en mere jævn glans, hvis det stryges på bagsiden eller med strygeklæde. Når det gælder opbevaring, bør man undgå at lægge tøj af hør sammen, fordi der let dannes folder, hæng så vidt muligt tøjet på en bøjle. Tænk også på ikke at lægge hørduge sammen på samme sted hver gang, fordi fibrene til sidst kan knække.

Læder

For at læder skal holde længe, må det ikke tørre ud. Det er vigtigt at rengøre og fugte regelmæssigt, men pas på ikke at udsætte læder for høj varme og direkte sollys. Mange af nutidens læderprodukter er blevet behandlet for at få en slidstærk overflade og modstår pletter og snavs godt. Det kan alligevel være godt at gennemgå sine læderprodukter mindst en gang om året. Fjern snavs med en fugtig klud og eventuelt lidt sadel- eller lædersæbe. Gå hele produktet igennem og gnid ikke for hårdt. Ruskind og nubuck bør ikke vaskes, renses i stedet ved regelmæssigt at børste snavs og støv væk med en blød børste. Når læderet er blevet renset, skal det fugtes med læderfedt eller læderbalsam. Det kan være godt først at teste på et ikke synligt sted. Smør hele produktet ind og vær ekstra omhyggelig på de mest udsatte steder. Vent et par timer og fjern derefter overflødigt fedt med en fnugfri klud.

Sart tøj og tøj med detaljer

Tøj med detaljer, f.eks. pailletter eller broderier, der er mærket med håndvask kan ikke altid vaskes i vaskemaskine, selv om vaskemaskinen har et håndvaskeprogram. Det skyldes, at vaskemaskinens tromle kan beskadige tøjet. Brug derfor vaskepose ved vask i maskine.

Genbrug og genindvinding

95% af de tusindvis af tons tekstiler, der kasseres hvert år, kan genanvendes eller genindvindes. Derfor arbejder vi aktivt med at øge genindvindingen og genbruget af vores produkter.

Giv brugt tøj eller andre produkter til genbrug

Når du ikke længere vil bruge dit tøj eller dine boligprodukter, og produkterne stadig er brugbare, kan du f.eks. give dem til velgørende organisationer. På den måde forlænger du produkternes levetid.

Tekstiler, der er slidt op, kan sendes til tekstilgenbrug, hvor de får nyt liv som tekstilfibre eller f.eks. anvendes som isoleringsmateriale.

Ansøg om lån »
Mere info »